Thailändska restauranger i sverige och marknadsföring

Att äta thailändsk mat är något som har blivit väldigt populärt i Sverige de senaste åren. En del gör det för att de har en kärlek för Thailand efter att ha besökt landet under en semesterresa. Andra gör det för att dem bara älskar att äta thailändsk mat. Som tur är finns det otroligt många thailändska restauranger i Sverige, varpå denna artikel kommer titta närmare på varför det finns så många, vad dem serverar och hur dem marknadsför sig genom posters?

Thailändska restauranger i Sverige

I Sverige har nästan alla städer och en del mindre byar en thailändsk restaurang. Det har nästan blivit lika populärt som att äta pizza då även små byar kan ha en thailändsk restaurang, varpå nästan alla dessa marknadsför sig genom posters och skyltar utanför fastigheten. Anledningen till att det finns så många restauranger av denna typ är att många svenskar har besökt Thailand på semester under åren. En del svenskar har till och med träffat sitt livs kärlek under resan och därefter tagit med sig sin respektive hem till Sverige. I många fall handlar det om thailändska kvinnor som flyttar till Thailand med svenska män. Dessa kvinnor är ofta de som också startar thailändska restauranger på den ort som de bor i Sverige. Detta förklarar till viss del varför det kan finnas thailändska restauranger på många mindre orter i Sverige. Det kan till och med finnas matvagnar som är målade i den thailändska flaggan utmed en del landsvägar – så pass populärt har det blivit. Många av de thailändska restaurangerna och matvagnarna sätter också upp svartvita posters med stora bokstäver där det står vad en viss maträtt kostar. Oftast handlar det om erbjudanden för grön eller röd curry, vilka är maträtter som svenskar verkligen tycker om.

Vad serverar thailändska restauranger i Sverige?

En thailändsk restaurang i Sverige serverar i regel väldigt annorlunda maträtter i jämförelse med i Thailand. Oftast handlar det om grön, röd och gul kycklingcurry som är gjort på kokosmjölk och nästan alla restauranger marknadsför dessa rätterna genom skyltar och posters. I dessa rätterna brukar det ofta vara limeblad, ingefära och citrongräs, vilka ger rätten den klassiska thailändska smaken. Dessa curryrätter serveras ofta med ris eller nudlar och möjligtvis en sallad. En annan rätt som också är populär heter Tom Kha Gai, vilket översätts till kyckling med kokosmjölk. Detta är en soppa som inte är lika populär som curryrätterna, framförallt på grund av att den är lite svårare att laga och det kan vara svårt att få tag på alla ingredienser. Det är bland annat viktigt att ha kokosmjölk av god kvalité för att rätten ska smaka så bra som möjligt.

När det kommer till maträtter som inte har så mycket sås är Pad Thai troligen den maträtt som är mest populär. Detta är en maträtt som görs på nudlar, räkor, ägg, lime, chili, vårlök och en mängd olika kryddor. I Thailand marknadsförs Pad Thai som en rätt som många äter till lunch, eller om man bara vill äta något snabbt före en aktivitet. I Sverige brukar dock räkorna bytas ut mot kyckling, detta på grund av att det kan vara svårt att få tag på de stora tigerräkorna i Sverige.

Reply