Traditionella maträtter från Thailand

Alla som letar efter maträtter som är globalt kända kommer garanterat att stöta på thailändsk mat. Det är nämligen populärt i de allra flesta länder på grund av att det har en underbar blandning av växter, örter och vattenlevande djur. De flesta thailändska rätterna har en blandning av smakerna bitter, salt, sur, söt samt kryddig. De är alla mycket väl representerade. I många thailändska rätter kommer du stöta på chilipeppar, vitlök, citrongräs, fisksås och citronsaft som några av de vanligaste ingredienserna.

I Thailand är det möjligt att äta hela dygnet runt. Det spelar ingen roll när du är hungrig, det finns alltid möjlighet att köpa mat. Du kan antingen beställa direkt till ditt hotellrum eller besöka en restaurang i centrum i de stora städerna. Det finns även snabbmatsplatser, de skiljer sig en hel del från de vi är vana med. Thailands snabbmatsplatser använder nämligen endast färska ingredienser.

Skulle du vara intresserad av att testa nya maträtter kan du beställa en matkasse med intressanta ingredienser. Eller leta efter recept på nätet och själv köpa alla delar. Om det är just thailändsk mat du är intresserad av kommer här några av landets traditionella rätter.

Pad Thai

Thailands nationalrätt är Pad Thai. Det är dessutom en rätt som idag är känd runt hela världen. Det är en klassisk rätt som består av stekta risnudlar, antingen med räkor, tofu eller kyckling. De finns ofta att beställa både på restauranger och som gatumat. Nudlarna steks med det protein du valt och ägg. Vid sidan av rätter får du ofta gräslök, vitlök, rostade jordnötter, böngroddar, lime och röd chilipeppar.

Som Tam

En annan välkänd thailändsk rätt är Som Tam, en rätt som även kallas för Grön Papaya sallad. Det är en klassisk rätt som har sitt ursprung i norra delarna av Thailand. Rätten går att beskrivas som en rätt kryddig sallad som man tillagar. Den äts i hela landet och har du rätt ingredienser är den väldigt enkelt att laga själv. Det traditionella receptet för Som Tam innehåller grön papaya, long beans, jordnötter, tomater fisksås, limejuice samt vitlök.

Tom Kha Gai

Den sista traditionella maträtten från Thailand som vi vill ta upp är Tom Kha Gai. Det är en välkänd rätt, som även kallas för Kyckling Galangal soppa. Tack vare kokosmjölken och mixen av olika sorters svampar är Tom Kha Gai en väldigt smakrik rätt.

Andra ingredienser som är vanliga i denna maträtt är kaffir limeblad, galangal, koriander och citrongräs. Ingredienserna är väldigt lika i många av Thailands maträtter, skillnaden ligger oftast i hur de tillagas.

Reply