Thailändska restauranger

Thaimat

Är man sugen på att äta något riktigt gott så är thailändsk mat omtyckt av de flesta. Idag är det nästan lika vanligt med en lokal thairestaurang som det är med pizzastället. Små thairestauranger har poppat upp som svampar ur jorden. Har man haft möjligheten att besöka Thailand så glömmer man aldrig maten som serveras där. Till exempel de små grillspetten som grillats över en glödande vedbädd med en sås av jordnötter som tillbehör. Dessa brukar man kunna finna utmed vägarna eller på olika marknader. De kostar några få tior men smakar som hundra. Minst. Eller så har man provat på en fisk inlindad i bananblad med mycket lime, chili och koriander. Mums. Skaldjursälskaren hittar också läckra musslor och räkor som doppas i prik nam pla för bästa smakupplevelse. Nam pla betyder fisksås eller fiskvatten. I denna smakrika salta sås finhackas färsk chili. Den toppas med lite koriander och en skvätt pressad lime. Kombinationen av fräscht, syrligt, starkt och salt blir en smaksensation som ackompanjerar räkor och andra skaldjur på ett alldeles ypperligt sätt. Till avslutning smakar det underbart men flortunn bananpannkaka med lite Nutella på toppen eller kondenserad mjölk.

Chili är gott och nyttigt

Det som slår en med det thailändska köket är att smakerna är så starka, ja i dubbel bemärkelse, och tydliga. Låt oss slå fast att om man har svårt för chili och starkt kryddad mat så får man gå försiktigt fram i sitt botaniserande av thailändska maträtter eftersom styrkan och hettan är en fundamental del av matlagningen. Inte nog med att maträtten oftast innehåller chili, den serveras nästan alltid med en liten sås vid sidan om som innehåller, ja just det, chili. Till det kan det vara gott att knapra på en liten chilifrukt. Svettas man inte av temperaturen så brukar denna chili få fart på kroppen. Men var inte rädd. Hälsoeffekterna är bevisade och chili fungerar ungefär som ett naturligt penicillin. Det gör gott för kroppen. Är man inte van vid chili så brukar man vänja sig efter ett tag.

Fixa festen

Har man något trevlig som man vill fira så varför inte göra det med ett thaitema? Besök en trevlig thairestaurang i din närhet. Det kan handla om att man vill fira en bröllopsdag eller ett nytt jobb. Måste det vara smörgåstårta när någon tar studenten? Kan man inte i stället för en studenttårta gör en liten buffé med plockmat? Det är enkelt och inte så dyrt att beställa en catering från en thairestaurang. Mycket av denna mat är utmärkt så kallad plockmat som lämpar sig att äta med fingrarna. Tänk på att blanda många olika rätter och att se till att ha tydliga skyltar som talar om vad det är för någonting som ligger på faten. Det ger ett festligare intryck och talar om vad rätten består av.

Reply