Thailands kung satt 70 år på tronen

Bhumibol Adulyadej blev kung av Thailand år 1946, när han var 19 år gamal och han satt på tronen ända fram till sin död i oktober år 2016. Han kom att bli den monark som suttit längst vid tronen i hela världen, med sina 70 år som kung av Thailand. Bhumibol Adulyadej var en mycket populär kung och han har dyrkats och setts som näst intill helig utav det thailändska folket. Hans tid vid makten har dock också skapat splittringar bland befolkningen då det finns grupperingar som varit emot monarken.

Politisk instabilitet i Thailand

Nu finns risken för politiskt kaos efter kungens död, då han har setts som en stabiliserande faktor i landets inrikespolitik. Nu när kunden är död oroar sig experter för att olika inrikespolitiska grupper kommer att drabba samman och demonstrationer och våldsamheter kan blossa upp som en reaktion på kungens död. Vid Bhumibol Adulyadejs död utlystes en ett års lång landssorg i hela Thailand, vilket bland annat innebar att inga festliga aktiviteter fick äga rum och ingen alkohol fick serveras på restauranger och barer under minst en månads tid från det att landssorgen utlystes. Detta har oroat turistbranschen som kan komma att påverkas negativt av detta.

Hårda lagar för de som kritiserar

Thailand har mycket hårda lagar kring sitt kungahus och det är förbjudet att tala illa om medlemmarna i kungahuset. Det finns många rykten som spridits om vem kungen egentligen är, men de som hjälper till att sprida ryktena straffas hårt. Det har även getts ut böcker om kungen, men de har alla blivit förbjudna. Detta i kombination med en stark propagandaapparat för kungahuset har gjort att de har en mycket hög status hos det thailändska folket och kungen har nästan setts som en gud. Efter Bhumibol Adulyadejs död så blev hans son, Maha Vajiralongkorn kung av Thailand den 1 december 2016.

Reply