Antibiotika i thailändsk kyckling

Kyckling är en av våra mest populära köttsorter och det ses som enkelt att tillaga och nyttigare än andra köttsorter. Det går att köpa kyckling i många olika utföranden och varianter och några av våra mest populära rätter innehåller kyckling. I genomsnitt äter vi cirka 22 kg kyckling per person om året i Sverige. Den senaste tiden har det kommit alarmerande rapporter om att det finns antibiotika i thailändsk kyckling. Antibiotikan används helt utan förordningar och det är svårt att kontrollera produktionen i Thailand. Av denna anledning avråder organisationen WWF från att äta thailändsk kyckling.

För mycket antibiotika kan vara skadligt

Kyckling från Thailand anses innehålla en för hög andel antibiotika och kan vara skadlig och innebära en fara för folkhälsan. Med för mycket antibiotika i omlopp ökar antibiotikaresistensen och det leder på sikt till att antibiotika inte kommer att vara effektivt som botemedel inom sjukvården. Vid antibiotikaresistens kommer inte vanliga sjukdomar som vi ofta behandlar med antibiotika att kunna botas, vilket kommer att leda till ökat antal sjukdomsfall och högre dödlighet bland vanliga folksjukdomar. För att minska risken för att utsättas för antibiotika i kosten kan man dra ned på sin köttkonsumtion samt köpa kött som är producerat i Sverige.

Handla ekologiskt kött

För att vara helt säker på att ditt kött inte innehåller antibiotika är det bästa alternativet att handla ekologiskt. Ekologiskt kött innebär att djuren har fötts upp på foder som inte har besprutats med syntetiska kemikalier eller GMO. Många gånger får djuren vara ute på bete och kalvarna får stanna hos sina mödrar under en längre tid. Genom att köpa ekologiskt kött är du med och bidrar till en mer hållbar produktion som är bättre både för hälsan och klimatet. Med ekologiskt kött behöver du inte oroa dig för att du ska få i dig ämnen som kan vara farliga för din kropp.

Reply