Det politiska läget i Thailand

Det nuvarande läget i Thailand är minst sagt komplicerat och tragiskt. De senaste nyheterna indikerar att det är 15 gripna efter bombvågen i Thailand och premiärministern påstår att man har en klar bild om vilka dessa gripna är. Även motivet och planeringen bakom det senaste dådet tycks vara klargjort, enligt lokala källor. Officiellt har dock ingen grupp tagit på sig dådet som skakade ett helt land och som har påverkat turismen kraftigt. Det man kan tyda av officiell information är i alla fall att det rör sig om lokala grupper som ligger bakom, och inte ett internationellt nätverk.

Vad är syftet bakom dådet?

Det är som sagt i dagsläget aningen oklart exakt vad syftet med de senaste dåden är, men av den informationen som landet vill ge ifrån sig, handlar det mycket om att skada den Thailändska ekonomin. Det var därför man siktade in sig på orter som har en hög tillströmning av turister. Tanken bakom detta vara att både på kort och lång sikt avskräcka omvärlden från att åka till Thailand. Sett ur detta perspektiv är detta dåd någonting nytt i Thailand. Det var över 30 år sedan något liknande skedde, men då handlade det om missnöje med den sittande regeringen och syftet var mer att starta ett inbördeskrig. Att man börjar rikta strategin mot utländska turister är något helt nytt. Oavsett om du och din familj går i tankar att för stunden resa till Thailand eller något annat resmål, kan du alltid testa lyckan online. spela och vinn på megalotto.com så kanske du kan dryga ut semesterkassan.

tropical sea and rocks

Frågan de flesta ställer sig just nu är: ska man vara försiktig med, eller helt undvika, att resa till länder som Thailand? Det är en naturlig fråga och en vanlig reaktion att inte vilja ta sig till ställen som för stunden upplever oroligheter. Det bästa man kan göra för att få en indikation på läget är att höra med Utrikesdepartementet. Johan Tegel som är tillförordnad chef på UD säger att man inte ska oroa sig allt för mycket, men att man som vanligt ska vara vaksam och hålla sig på så säkra platser som möjligt. Så länge ett dåd är en så kallad ”enskild händelse” avråder UD sällan från att besöka en plats. Dock ska man passa sig från de södra delarna av landet, men detta är inget nytt. Det har pågått militanta strider där sedan 2006. För mer reseinformation om Thailand kan du besöka din resebyrå eller UD:s egna hemsida.

Reply