Thailändska traditioner

Thailand är ett fascinerande land – blandningen mellan de rofyllda stränderna och storstadspulsen i Bangkok, den överväldigande naturen och backpackers som ser Thailand som sin festplats. Det är kontrasterna som gör Thailand till ett av världens mest unika länder, och säkert därför som över 300 000 svenskar reser dit varje år. Dessa resenärer kan se fram emot att smaka på det thailändska köket, bada i kristallklart vatten och uppleva de thailändska traditionerna. Ungefär 95% av den thailändska befolkningen är praktiserande buddhister, och det är denna religion som präglar landet och dess traditioner.

Besök i tempel

1199px-Wat_Arun_03-2012-01Den buddhistiska grenen som praktiseras i Thailand kallas för Theravāda och är vanligt förekommande inte bara i Thailand utan även på Sri Lanka och i Myanmar (tidigare känt som Burma). Många som besöker Thailand vill också besöka ett buddhistiskt tempel, och då är det viktigt att visa respekt för religionen. En sak som är viktig att tänka på då är hur en klär sig; även om temperaturen i Thailand är högre än vad vi svenskar är vana vid är det ett tecken på bristande respekt att visa för mycket hud. Det är frestande att ha på sig strandkläderna men täck åtminstone knän och axlar, annars finns risken att du inte ens släpps in i templet. En annan sak som man behöver komma ihåg är att inte ta thailändare på varken huvudet, som är en helig kroppsdel, eller på fötterna, som är den lägst stående kroppsdelen. Självklart kan misstag och olyckor ske, och det har alla överseende med, men i så stor mån du kan, undvik att avsiktligt röra någon där.

Jatukam Ramathep-amuletter och andra tursymboler

En annan aspekt av thailändsk kultur är det vi i västvärlden snabbt avfärdar som skrock. Men i Thailand använder man sig gärna av turamuletter som både bringar god tur och skyddar mot ondska. Ett vanligt motiv på dessa amuletter är en mediterande Buddha med en cirkel av demoner runt honom som försöker distrahera Buddha och få honom att bryta meditationen. Med en sådan amulett ska man alltså påminnas om och få hjälp med att fokusera på rätt saker och att inte låta sig distraheras av negativ energi. På baksidan av dessa amuletter, som kallas för Jatukam Ramathep, finner du ett geografiskt mönster. Mönstret består av en blandning av sanskrit och thailändska bokstäver. Dessa ska vara individuellt utformade av en buddhistisk munk för att på bästa sätt ge sin bärare god tur och ultimat skydd. Tänk att komma hem från sitt tempelbesök och ha en sådan amulett som minne från sin resa!

 

Reply