Thairis

Tänk på thailändsk mat och du tänker på dofter. Citrongräs, koriander, curry i regnbågens alla färger och kanske stommen i thaimat – jasmineris. Riset är en sådan viktig del av thailändsk matkultur att man när man säger att man ätit mat bokstavligen säger att man ätit ris. Senaste tiden har du säkert läst artiklar som varnar för skadliga ämnen i ris, kanske främst om arsenik i ris. Detta ska dock inte hindra dig från att njuta av en härlig skål med thailändsk curry. Det handlar som så många gånger innan om att hitta en balans i mängderna ris du äter.

Fånga känslan av Thailand

När var du senast i Thailand, eller vill du åka dit men livet kommer emellan? Det går att återskapa minnen eller skapa dem med några enkla knep! Har du en trädgård eller balkong900px-Khao_kha_mu_02 blir det ännu enklare att skapa ett uterum för sen kvällvard, med thailändskt tema. Skaffa en färgglad lampgirland, och sätt upp i taket eller en vanlig ljusslinga där varje lampa är täckt av en färgglad papperpåse. Satsa på detaljer i bambu och palmblad, skapa färgglada blomsterarrangemang och se till att du har en värmekälla om du ska sitta ute. Bjud in vänner, skapa en spotifylista med genuin thailändsk musik eller låtarna som spelades under din resa. Planera en meny, gör en bål med smak av ananas och kokos och dansa hela natten lång. Avsluta festen med att släppa upp thailändska papperslyktor och det är nästan som att vara på Phi Phi Islands. Stämningen kommer gå att ta på!

Vad blir det för ris?

Det roligaste med att planera en fest är att planera vad som ska ätas. Det kanske är svårt att klura ut en meny som passar för en fest med många deltagare men med lite fantasi och med en kolhydratbas blir det lättare. Istället för att lägga tid på att koka två olika sorters nudlar och koka ris är rekommendationen att bara koka ris. Ris är lättare att äta utan att förstöra sina fina festkläder och det mättar gott. Koka en stor sats dagen innan fest och gör en fried rice, varför inte prova att göra en thairis med ananas och cashewnötter eller en klassisk röd curry? Väj protein efter tycke och smak, och prova att ha i cashewnötter även i denna rätt. Varför? För att det mesta blir gott med cashewnötter. Om det är en mindre tillställning kan du dessutom prova att göra en thailändsk mojito som välkomstdrink. Gör en sockerlag med citrongräs, muddla thaibasilika och lime på med krossad is, rom och sockerlagen och sodavatten och du har en grym mojito som lätt går att göra alkoholfri. Så hur säger man äta mat på thai då? Jo, kin khao – äta ris.

Reply