Koh Phangan i Stockholm

Koh Phangan är en thailändsk ö, men det är också namnet på två restauranger i Stockholm med thailändskt tema. Den ena ligger på Södermalm och den andra på Östermalm, men när man kliver in på endera av restaurangerna spelar restaurangens faktiska geografiska läge inte så stor roll, eftersom det som restaurangägarna har eftersträvat är att återskapa känslan av att befinna sig i Thailand. Alla drömmer väl om att kunna återuppleva sina soliga semesterminnen från någon thailändsk ö, och så länge man befinner sig i Sverige är Koh Phangan onekligen en av de bästa platserna att göra det. När man kommer innanför dörrarna till restaurangen möts man av färgglada papperslyktor, palmer, buddhastatyetter och plastlövverk i mängder. För att komma in i restaurangens inre går man över en liten träbro som leder en över en bäck där guldfiskar simmar. Belysningen är dämpad, och ska inge känslan av att man sitter och äter middag på en thailändsk strand i skymningen. Man kan sitta och äta i en tuc tuc eller under ett rosa parasoll, och förflyttas på det sättet tillbaka till sina semesterdagar i Thailand. Det är inte bara inredningen som bidrar till den känslan – på Koh Phangan har man även sett till att använda hörselsinnet för att bygga upp stämningen. Medan man sitter och äter sin mat kan måltiden nämligen plötsligt avbrytas av att ett regnoväder bryter ut, med åska och dunder i högtalarna.1024px-Phat_Thai_kung_Chang_Khien_street_stall

Det enda som kan dra ner intrycket är tyvärr själva maten. Till Koh Phangan går man för att uppleva miljön, inte för att äta god och genuin thailändsk mat. Enligt SvD:s krogrecensenter kan man till och med hitta bättre thailändsk mat på närmsta thaikiosk med hämtmat. Deras främsta klagomål gäller att maten inte är tillräckligt het – till och med de rätter som är utmärkta på menyn som starka eller mycket starka lämnar åtskilligt att önska, menar de. Om du själv skulle vilja prova på att återskapa dina semesterminnen hemma, genom att laga thaimat själv, hittar du recept på alla rätter du kan tänka dig på Matklubben.nu. Då kan du göra rätterna så starka du själv vill. Sätter du på en CD med regnskogsljud, dämpar belysningen och ställer en palm i kruka på bordet, så kommer du till och med nära upplevelsen på Koh Phangan.

Reply