Thailändsk matkultur

Yam_wun_senThailändsk matkultur

Det thailändska köket bjuder på smakrik, och ofta men inte alltid kryddstark, mat där råvarorna ska vara färska och fräscha med en bas i kött, fisk, skaldjur och grönsaker. Inspiration kommer från andra asiatiska länder och till Sverige sägs den thailändska matlagningen ha kommit under 1980-talet.

Vanliga ingredienser

Smaker och metoder i den thailändska matlagningskonsten härstammar från andra österländska länder. Många kryddor kommer från Indien och stekningen samt friteringen kommer ursprungligen från Kina. Den kryddstarka maten tog fart under 1500-talet då missionärer från Portugal tog med sig chili från Sydamerika till Thailand.

Några av de vanligaste ingredienserna i den thailändska matlagningen är bambuskott, böngroddar, selleri, fisksås, kokosmjölk, ingefära, ris, nudlar, räkpasta, gurkmeja, citrongräs, sojasås, sesamolja, champinjoner, ägg, ostronsås, tamarind, kummin och så vidare.

Det är vanligt med både nötkött och fläskkött. Fisk av olika slag och skaldjur som räkor och krabba ser man ofta i det thailändska köket. Grönsaker av olika slag tillsätts rikligt. Man blandar ofta minimajs, bönor och groddar av olika slag, ärtskidor, lök, kastanjer och andra råvaror med olika smak, utseende och konsistens. Thailändsk mat är inte bara en härlig smakupplevelse utan ofta en vacker syn för ögat också.

Äta thailändskt

Det är vanligt att äta med fingrarna eller med pinnar i Thailand. När man äter mat börjar man med minst 2-3 förrätter. Det är vanligt med någon sorts soppa till. De serveras på en och samma gång och äts av alla tillsammans. Därefter följer huvudrätten samma mönster, det vill säga att man äter flera olika, på samma gång och tillsammans. Man blandar helst inte på det sättet som vi exempelvis gör vid julbord och bufféer här i Sverige. Istället tar man lite ris eller nudlar tillsammans med en av rätterna. Man äter upp det och tar sedan mer av samma eller en av de andra rätterna. Det händer att man äter både förrätter och huvudrätter samtidigt, enligt samma koncept att ta mer många gånger men en rätt per gång. Efter förrätterna och huvudrätterna avslutar man måltiden med en efterrätt. Den är ofta bestående av exotiska frukter. Vanliga exotiska frukter från Thailand är rambutan, litchi, mango, durian, longan, ananas, jackfruit, mangosteen, thaibananer som finns i olika varianter och chompoo.