Upplev thailändska restaurangbesök

cooking technique

Upplev thailändska restaurangbesök

Den thailändska maten och matkulturen är någonting speciellt. Det är lätt att fastna för kulturen och smakerna. När du kliver in i en thailändsk restaurang, vare sig den är i Sverige eller utomlands, kommer du mötas av en atmosfär och dofter som du inte hittar någon annanstans. Smakerna du bjuds på från det thailändska köket är en mix av thailändsk mattradition och inspiration från andra länder som Indien och Kina.

Inredningen

När man besöker en thailändsk restaurang möts man ofta av dekorationer som för tankarna till den thailändska kulturen och det är vanligt med en tavla av Thailands kung. Textilier och färger på väggar och annan inredning är ofta färgglada med en hel del mönster. Rikligt med växter är nästan ett måste, den thailändska botaniken är fantastisk, och ofta hör man thailändska toner från högtalare. Golv och övriga omgivande delar är välpolerade och ibland är golvet täckt med heltäckningsmatta.

När man äter används ofta djupa tallrikar av porslin i karakteristiskt mönster och man äter ofta med pinnar eller med händerna. Man börjar ofta med många smårätter som kommer in samtidigt och följs sedan av flera huvudrätter, vilka även de kommer in på samma gång. Man äter dock en liten portion i taget av en rätt innan man tar på nytt av en annan. Vid slutet av måltiden avslutar man med en efterrätt som ofta består av exotiska frukter av olika slag. Den thailändska naturen bjuder på mängder av goda, spännande frukter och bär.

Smakerna

Smakerna man möter i det thailändska köket är smakrika och maten både ser och doftar ljuvligt aptitligt. Även om den thailändska maten har rykte om sig att vara kryddstark så finns det även väldigt många milda rätter. Thailändska rätter har ett gediget register av råvaror med olika smak och konsistens. Basen består av kött, kyckling, fisk eller skaldjur tillsammans med grönsaker och nudlar eller ris. Man äter ofta woker, soppor och friterat. Vanliga ingredienser är kokosmjölk, sojasås, fisksås, curry, jordnötter, cashewnötter, ägg och citrongräs. De smaker som används för att sätta smak på de starkare rätterna är ofta de starkare varianterna av curry, viss peppar och chili.