Thailändska restauranger

Yam_wun_senThailändska restauranger

Det thailändska köket och restauranger som serverar mat från Thailand gjorde sin entré på allvar i det svenska samhället under 80- och 90-talet. Idag finns det thailändska restauranger i stort sett varenda svensk stad, och i de större städerna är utbudet än större. Men vad är det då som lockar oss svenskar till den thailändska maten som är så olik vår egen mattradition?

Exotiska smakupplevelser

Kanske är det just det, att maten smakar och upplevs så mycket annorlunda än den traditionella svenska husmanskosten. Med en bas av kött, fisk, skaldjur, kyckling eller grönsaker wokar eller mixar man samman och smaksätter med kryddor och örter från bland annat Thailand, Indien och Kina. Smak och konsistens ger en smakupplevelse som är svår att ta förgiven. Visst finns det kryddstarka rätter men lika många med en mildare smak. Några av de viktigaste kryddorna och smaksättarna är exempelvis chili, paprika, vitlök, kardemumma, koriander, spiskummin och currypasta av olika slag. Det är även vanligt att man tillsätter nötter av olika slag i maten. Kokosmjölk, fisksås och sojasås förekommer frekvent i den thailändska matlagningen. Till köttet eller grönsakerna äter man ofta ris eller nudlar. Soppor och friterat förekommer ofta. Även sättet att äta skiljer sig från hur vi äter här i Sverige. Man äter både flertalet förrätter och huvudrätter och alla äter tillsammans av alla rätter. Man blandar inte som vi kan göra vid bufféer här i väst, utan man tar lite av en rätt och äter upp det innan man tar mer av en annan. Det är vanligt att man får in både förrätterna och huvudrätterna samtidigt.

Besöket i den thailändska restaurangen

När man kommer som gäst till en thailändsk restaurang möts man ofta av en dämpad belysning och musik med thailändska toner lågt i bakgrunden. Stämningen och atmosfären är lugn och stillsam, vilket bjuder in till ett långt besök där man sitter och avnjuter både god mat och trevligt sällskap.

Vill man äta på riktigt thailändskt vis beställer man in flera rätter som alla delar på. Men de thailändska serveringarna är förstås vana med det västerländska sättet att äta, det vill säga att man beställer in sin egen rätt, och det går givetvis lika bra.