Thailändska restauranger

Att resa på semester är antagligen något som nästan alla ser fram emot att göra någon gång under året. Svenskar har många populära resmål, både under sommaren och vintern. Vill man fly vinterns mörker och kalla minusgrader brukar Thailand vara ett resmål som många tar sig till. I Thailand kan man förutom att uppleva mycket varmare breddgrader och vackrare stränder, också uppleva det thailändska köket med alla dess underbara smaker.

Men man bör känna till att bakteriefloran i Thailand skiljer sig från den svenska, vilket innebär att vatten och mat innehåller partiklar och bakterier som man i Sverige inte är van vid att få i sig. Hygienen på en del thailändska restauranger kan också skilja sig från den svenska standarden. Att därför ha med sig en postafen i väskan kan vara en god idé om man nu skulle börja må dåligt. I den här artikeln beskrivs vad man kan hitta för maträtter på thailändska restauranger.

Typiska rätter på thailändska restauranger

Det thailändska köket bjuder på rika smaker och texturer, vilket har lett till att denna matkultur har blivit populär runtom i hela världen och utan tvekan är en av de stora upplevelser som man får vara med om när man besöker landet. För oss är det fullt av exotiska smaker och kryddor som blandar sött, salt, surt och kryddigt, allt i samma tugga. Här följer ett urval av några av de mest populära rätterna, för att hjälpa dig när du väljer bland olika maträtter.

Guay Jub

Detta är en soppa var bas är gjord av risnudlar, tofu, fläsk och kokt ägg. Detta är en maträtt där man tydligt ser hur det thailändska köket har starka influenser från Kina. Den traditionella versionen serveras med grismage, men det är flera restauranger som serverar soppan utan detta. Soppan finns både i en ljus och en mörk version, där den förstnämnda innehåller mindre kryddor än den mörka varianten.

Som Tam

Detta är en av de mest populära salladerna i Thailand. Vanligtvis serveras den som ett tillägg till huvudrätten. Salladen kommer från nordöstra delen av landet och dess huvudsakliga ingrediens är den gröna papayan, blandad med andra grönsaker såsom tomat och sockerärtor. Salladen är kryddad på ett sätt där man får uppleva en blandning av chilikrydda, sötma från honung, salt fisksås och citron eller tamarindjuice.

Pad Thai

Den mest kända maträtten från det thailändska köket kan inte utelämnas. Pad Thai finner man överallt, både som street food och på de bästa restaurangerna. Därför finns det en uppsjö av olika sätt att förbereda maträtten på, men basen förblir densamma av sauterade nudlar med soja, lite kött, räkor, tofu eller grönsaker. Det är också vanligt att lägga till jordnötter. Kryddiga såser adderas efter kundens smak.

Reply